Spreuk Dagopening 6 december

Kate

PCS Senior
Is dit wel een lekkere snack?

"Is een broodje aap een soort hotdog?"
Een broodje aap, of een broodjeaapverhaal is een verhaal dat wordt verteld alsof het waar gebeurd is, dat ook wordt geloofd, maar dat aan de fantasie is ontsproten!

In 1978 schreef Ethel Portnoy een bundel griezelige volksverhalen die worden verteld alsof ze waar gebeurd zijn, maar die toch verzonnen zijn. Ze worden vaak geloofd.
De titel van de bundel is 'Broodje Aap'. In het titelverhaal speelt een aap een rol: op straat wordt een lijk gevonden zonder hoofd en zonder huid. Een patholoog stelde daarna vast dat het een gorilla was. Het kadaver bleek bij een botsing uit een vrachtwagen gevallen te zijn, die een hotdogfabriek in reed.
Hierna stelde de politie een onderzoek in en wat bleek? De hotdogmaker had voor een zacht prijsje apen en beren van een dierentuin gekocht, om er worstjes van te maken!

Was het waar gebeurd? Nee, dit was nou een broodje aap! Er bestond nog geen woord voor dit soort verhalen, maar na het verschijnen van het boek 'Broodje Aap' was het woord er!

Een broodje aap bevat dus geen aap. Maar.......is de warme knakworst van een hotdog dan wel van hond gemaakt? In de 19e eeuw vermoedde men in Amerika al, dat er wel hondenvlees in worstjes was verwerkt en al vanaf 1884 werd het woord dog als synoniem voor worst gebruikt.

En de term hotdog is afkomstig van een cartoonist Tad Dorgan, die deze term populair maakte met een tekening over de verkoop van hotdogs bij een honkbalwedstrijd, maar......dat kan ook een broodjeaapverhaal zijn!


Bron: het boekje 'Waarom is een witte neushoorn grijs (en een zwarte ook?)', geschreven door Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar.
 
Bovenaan Onderaan