Advies De terminal openen in Ubuntu en Linux Mint voor beginners.

Zorinhendrik

Junior lid
Beste lezer, de terminal in Linux is een krachtige applicatie in de Linux wereld. Zij is alom tegenwoordig bij zowel de grote servers als bij de gewone besturingssystemen bij jou thuis op de computer. Met de terminal kan je meer gedaan krijgen dan met een grafische werkomgeving. Maar er is een maar bij dit alles, wie zich als root (sudo = super user do) gemachtigde aanmeld in de terminal kan danig je besturingssysteem om zeep helpen, zo krachtig is de terminal. Het is dus opletten geblazen.

Maar waar vind ik de terminal?
Dit ga ik hier even uit de doeken doen aan de hand van illustraties.

Eerst hebben wij nog Ubuntu 16.04

Klik in de linkerkant bovenaan in je bureaublad op het Ubuntu logoEen zoekbalk wordt nu geopend waarin je kan typen.
Typ daarin het woord: Terminal en meteen krijg je alle zoekresultaten te zien die overeen komen met de terminal
Klik dan bijvoorbeeld op het icoon van het terminalvenster.Een andere manier is door te klikken op: Toepassingen, onderaan het zoekvenster, zie afbeeldingKlik dan naast het woord "Geïnstalleerd" op "Nog ..tig aantal resultaten weergeven" (het aantal resultaten kan verschillen, afhankelijk van het aantal applicaties u heeft op uw computer).En daar ergens bij de letter T vindt u de terminal.Desgewenst kunt u de terminal vastzetten in de starter door rechts te klikken op het icoon aan de linker kant van uw bureaublad en in het snelmenu te kiezen voor "In starter vastzetten"In een volgende bericht laat ik u zien hoe u de terminal opent in Ubuntu 18.04
 

Zorinhendrik

Junior lid
De terminal openen in Ubuntu 18.04

Dan volgt nu het vinden en openen van de terminal in Ubuntu 18.04 waarin het toch eventjes heel anders is dan bij Ubuntu 16.04.

Daarin heb je onderaan links een blokje met 9 puntjes er in staan.
Klik daar eens op.
Nu zal u zien dat alle applicaties tevoorschijn komen met in het midden bovenaan het venster een zoekvenstertjeTyp daarin de applicatie die u zoekt zoals de terminal en het zal u gepresenteerd worden.Een andere manier is door te zoeken op de iconen die je te zien krijgt, klik daar bij op de bolletjes of scrol naar beneden.
In een volgende bericht laat ik u zien hoe je de terminal opent in Linux Mint 18 en 19
 

Zorinhendrik

Junior lid
De terminal openen in Linux Mint 18.3 Sylvia

De terminal openen in Linux Mint 18 & 19 is gelijkaardig en heeft geen grote verschillen.
Hier is het heel simpel omdat er al een icoontje van de terminal in de taakbalk staat.U kunt er dus gewoon op klikken en de terminal zal voor u geopend worden.
Anderzijds kunt je het terminalvenster oproepen door op het menu te klikken...Vervolgens zie je een snel starter aan de linkerkant.Je kan de terminal ook opzoeken door in het zoekvenster te typen...Of je klikt op de knop "Alle toepassingen" en vind de terminal in de lijst rechts bij de letter T.De terminal openen in Linux Mint 19 Tara

Ook hier zijn er verschillende wegen die naar de terminal leiden en ze zijn hetzelfde als bij de voorganger Linux Mint 18.3 Sylvia.
Hier heb je dus ook in de taakbalk al een icoontje van de terminal waarin je kunt klikken waarna het heel snel geopend wordt voor u.Of je klikt in het hoekje beneden links in de taakbalk op "Menu"...En vervolgens zie je ook hier in de linkerkolom een snel starter van de terminal waarop u kunt klikken.Of je kunt in het zoekvenster "Terminal" typen en het wordt voor u direct zichtbaar in de rechter kolom...Of je klikt op de knop "Alle toepassingen" en in de rechter kolom selecteert u bij de letter T de terminal.Zo weet u bij Ubuntu en bij Mint hoe u de terminal kunt vinden en openen.
 

toska

Gewaardeerd
Bekend gezicht
mooi bijgeleverde bijlages,denk dat dit toch niet zo moeilijk is om de terminal te vinden? typ in de zoekbalk via menu terminal in en laat deze zoeken.Als deze niet op de pagina staat dan heb je meedere pagina,s dan vind je die daar wel.
 

Abraham54

Admin
Ondersteuning
In Mint staat de terminal als snelkoppeling ook in de taakbalk rechts naast de Mint-knop.
 

Zorinhendrik

Junior lid
mooi bijgeleverde bijlages,denk dat dit toch niet zo moeilijk is om de terminal te vinden?
Dit is een handleiding voor wie nog nooit met Linux heeft gewerkt en nog niet eens weet hoe een terminal er uit ziet.

In Mint staat de terminal als snelkoppeling ook in de taakbalk rechts naast de Mint-knop.
Dat is in deze handleiding ook terug te vinden.
Het staat in de taakbalk tussen de knop Firefox en de knop Bestandsverkenner
 

Abraham54

Admin
Ondersteuning
In Linux Mint is het overigens afhankelijk van de thema instellingen hoe de snelkoppelingen er uit zien.
 
Bovenaan Onderaan