VideoDoc Einde van de rashond

Abraham54

Admin
Ondersteuning
Piet Hellemans woest om uitbuiting showhonden
Onze eigen VRIJ-dierenarts Piet Hellemans is fel tegen hondenshows zoals de World Dog Show, die vandaag in de Amsterdamse RAI van start is gegaan. „Het gaat de baasjes alleen maar om hun ego, roem, financieel gewin en dat dus ten koste van de honden.”


Vandaag vonden er al bij de RAI protesten plaats van stichting Dier en Recht, die dit soort shows verwerpelijk vindt. Helemal terecht, stelt Hellemans : „Deze shows raken nergens de natuurlijke behoeftes van honden, zoals wandelen en spelen. Het is in geen enkel opzicht in het belang (fysiek en mentaal) van de honden. Daarnaast wordt er op uiterlijk geselecteerd, het welzijn van de honden is hier ondergeschikt aan. Met de prijswinnaars wordt gefokt, de keurmeesters zijn veelal fokkers. Dus hier wordt de volgende generatie zieke honden geselecteerd. Het zijn slagers die hun eigen vlees keuren!”


Hierbij doelt Hellemans op het inteeltprobleem. „Rashonden hebben door inteelt meer erfelijke gebreken en een lagere levensverwachting. Sommige rassen zoals de kortsnuitigen worden geboren met ernstige handicaps, en kunnen amper ademen, rennen of zwemmen en als het warm is, stikken ze in hun eigen verhemelte. Dekken en baren lukt sommige van deze honden ook niet meer, dat gebeurt standaard met kunstmatige inseminatie en keizersnedes. Als dierenarts en voorvechter voor dierwelzijn ben ik tegen het fokken van rashonden, zeker als er honden met meerdere ernstige handicaps op bestelling worden gefokt.”

Ook blijft het niet bij maar een of twee hondenshows per jaar. Hellemans: „Sommige honden lopen 20 of 30 van deze shows per jaar, ook in een ver buitenland. En dat alleen maar om de prestige van het ras en de fokker. Het gaat de baasjes hier niet om het welzijn van de hond of het ras, het gaat om hun ego, roem en financieel gewin, en dat dus ten koste van de honden.”


© ANP Honden worden gekeurd tijdens de World Dog Show in de RAI.

Recent liet de gemeente Amsterdam weten een einde aan deze shows te willen maken. Probleem opgelost toch? Hellemans: „Dat zou een goed begin zijn, hopelijk volgt daarna de rest van Nederland en de wereld. Dertig jaar geleden vonden we een circus met wilde dieren allemaal ook nog prachtig, gelukkig zijn wij daarop teruggekomen. Ik denk dat dit soort shows in dezelfde categorie valt. Het schaadt dieren, dat moeten we niet willen en bij wet verbieden.”


Wij belden voor een reactie van de stichting Raad van Beheer, die ’staat voor de relatie tussen mensen en honden’. Hierbij gaat het om sporten, showen, en het fokken van gezonde honden, valt te lezen op hun website. Deze organisatie bleek vandaag in verband met de World Dog Show onbereikbaar voor commentaar.

BRON


Zembla Einde van de rashond Uitzending Gemist (2010)
View: https://www.youtube.com/watch?v=mDZvRA4-e-g
 

quandor

hondje
De Topictitel "Einde van de rashond" is niet afgesloten met een uitroepteken of een vraagteken. Daarom neem ik maar de vrijheid om het als een vraag te lezen. Mijn antwoord op die vraag luidt :

Einde van de rashond? Ik denk het niet...… het hangt zéér, zéér sterk af van welke fokker en van welk ras. (zo mogen Pitbulls van mij uitsterven. Het karakter van deze beesten is gewoon gewelddadig ingefokt en dus niet goed).

Wij hebben idd. een hond (open deur intrappend?) Ja, wij hebben een échte rashond, inc. bijbehorende papieren etc. etc.
Het beest gaat op jaarbasis (+/-) 330 dagen naar : óf het bos / de hei, óf naar een zwemwater en dat gedurende minimaal een uur. Dat het geen 365 dagen zijn komt doordat íe zich zo nu en dan blesseert door achter konijnen / zwijnen / reetjes aan te jagen en dan een (spier)blessure oploopt waardoor 'ie een dag of wat mankepoot.

Dat het beest het (bij ons) geweldig vindt, blijkt ons dagelijks weer uit het feit dat 'ie als een achterlijke begint te piepen en te drentelen als één van ons de Meindels (wandelschoenen) aantrekt. Ik denk met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk te weten dat onze hond vrij tot érg gelukkig is. Kennelijk zijn wij ook niet de slechtste baasje / bazin voor hem, want als wij eens een paar uur weg zijn en we komen thuis, dat slaat 'ie door blij te kwispelen bijna zijn staart tegen het deurkozijn kapot. Zó slecht denkt hij kennelijk over het baasje en het vrouwtje.

Laat ik er dit nog aan toevoegen : in één van de twee rasverenigingen van onze rashond heb ik een aantal jaren in het bestuur mogen zitten. Inteelt? Absoluut NIET. De rasverenigings/fok-regels boden en bieden voldoende waarborgen om inteelt te voorkomen. Koop je dus een hond van het 'merk' zoals wij dat hebben, dan is de kans op inteelt zo goed als 0. Ook op erfelijke ziektes zoals heupellende en dergelijke werden en worden reutjes / teefjes getest alvorens ermee gefokt mag worden.

Bezoek desgewenst de 2 websites van de rasverenigingen van 'ons hondenmerk', ic. de ZWHVN of RZWH en lees dat alle fokkers bij ieder nest de (bijv.) HD waardes van de ouders plaatsen. Via de website van de Raad van Beheer kun je als aspirant koper heel simpel achterhalen wie de grootouders van jouw aanstaande pup waren en wederom via de Raad van Beheer kun je ook hun (o.a.) HD waardes bekijken.

Voorbeeldje? Kijk naar de aandoeningen waarop de fokkers de vader en moeder van pups laten testen :

Klik

Weet je welke omstandigheid (o.a.) leidt tot het einde van de rashond? Puur winstbejag / kwantiteit van 'eenheden' van een fokker. Toen wij 9 jaren geleden onze hond wilden kopen, moesten wij eerst op audiëntie bij de fokker. De fokker had een paar van die beesten rondlopen en keek (zo hoorden wij aan het eind van de audiëntie) hoe die beesten op ons reageerden. Daarnaast werden wij sufgevraagd over onze ervaring met het opvoeden van honden. Aan het eind van het gesprek vertelde de fokker ons (ongevraagd) dat wanneer één van de twee loslopende honden in zijn woonkamer naar ons had gegromd of geblaft, wij NIET in aanmerking zouden zijn gekomen om een hond van haar te kopen.
 
Laatst bewerkt:

Kate

Enthousiast
Hoi Quandor, ik stap hier heel voorzichtig in, want ik had wel een hondje, maar zijn ras was mulitcultureel! Ik weet van die fokkerswereld dus alleen datgene wat ik boven in de video bekeek, en wat ik van jou las.

Jouw verhaal weerspiegelt een verhouding tussen een hond en zijn baasjes die is zoals het hoort. Zo moest het bij iedereen zijn. En je avatar laat een leuke hond zien.
Maar in de video zijn ook mensen ten tonele gevoerd die gek op hun hond zijn en de betreffende honden zien er ook niet uit alsof ze een hekel aan hun baasje hebben.

Maar als je als voorbeeld nu de buldog neemt. De mooiste van dat ras ziet er niet uit, en de foto van de start in zijn soort laat een leuke hond zien, die goed kan ademhalen en niet waggelend door de wereld struint. Om de verandering tot een hijgend en wankelend wezen heeft het dier niet gevraagd. En de buldogs die nu geboren worden, weten niet eens meer hoe ze er eigenlijk moeten uitzien.

Ik denk dat het hier om dit soort misstanden gaat. Een rashond die helemaal zuiver van ras is, moet nog wel een acceptabel leven hebben zonder klachten aan zijn lijf.

Toen ik het einde van de video naderde, kreeg ik het idee dat die baasjes zelf maar eens rond moesten hollen aan een riem en dan gekeurd worden. Tjee, dat zou pas een mooie video worden en ik vraag me af of er één door de keuring zou komen. Nee, dan moet er nog heel wat aan vele lichamen gesleuteld worden en..........wie maakt eigenlijk uit hoe ze moeten zijn? Wie denkt dat hij/zij dat wel even kan bedenken? En dat geldt nu ook voor die rashonden.
 

quandor

hondje
Mee eens.

Recentelijk had mijn zoon een of ander klein Bulldogje te gast (baasjes waren met vakantie) en het beestje kon nauwelijks fatsoenlijk lopen. Bij het uitlaten moest wc-papier mee, omdat het beestje niet in staat was zijn keutels zelfstandig te droppen. (Waarom weet ik trouwens niet).
 

Kate

Enthousiast
Tjee, wat vreselijk. Dan zie je pas goed hoe het niet moet! Hier in mijn dorp zie ik eigenlijk nooit van die, ik noem het maar 'zielige' , honden. En of ik ooit in de buurt ben geweest van een echte rashond, ik zou het niet weten. Tenzij ze er opvallend mal uit zien, kijk ik eigenlijk alleen of het een vrolijke hond is.
En er staan hier langs de vaart een heleboel stambomen, waar ze allemaal, zonder uitzondering, van houden!
 

quandor

hondje
Het meisje (en de hond) maken het nog steeds goed / leven beiden nog...………… :grinning:

Hondje was alleen ontzettend boos op de afwas-zeepsop-bubbels die hij maar niet kon 'vangen'...….... :cool:

Om te voorkomen dat mensen zich zorgen gaan maken over het feit wat wij de kleine meid t.o.v. de hond toestaan:

- we hebben de kleine meid geleerd dat wanneer de hond wegloopt, hij de bezigheid niet leuk vindt en dat ze dús moet stoppen,
- we hebben de kleine meid geleerd dat wanneer de hond zijn lip optrekt en / of gromt, hij de bezigheid niet leuk vindt en dat ze dús moet stoppen
- ze zijn samen opgegroeid (meiske is uit 2008, de hond uit 2009) en de hond ziet haar als een soort telg van zichzelf, hij beschermt haar altijd / overal / tegen alles.

Het plaatje op het strand is daar wel een grappig voorbeeld van. Mensen die voorbij kwamen vonden het een schattig plaatje en kwamen -volgens Quandor- té dichtbij. Een ferme korte sprint - uithaal / blaf en ontblootte tanden, deden die mensen besluiten het liefelijke tafereel toch maar op enkele meters verder te gaan bekijken.
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:

quandor

hondje
Einde van de rashonden?

Ik kon het niet laten:
zo kan een tevreden, speelse, lieve (maar uiterst felle) rashond er ook uitzien :
 

Bijlagen

quandor

hondje
Eigenlijk redelijk simpel. Ik heb ooit 1x met Paint i.s.m. img dumper gewerkt (jaren en jaren geleden) en verder nooit. Handigheid / kennis / vaardigheid ontbreken mij bij dit progje en een good old Nederlands spreekwoord luidt (Kate : opgelet :cool: "Wat de boer niet kent, dat vreet 'ie niet") Met Word kan ik lezen en schrijven (zelfs met mijn ogen dicht...…)

Nog simpeler verwoord : als ik die uploader zou gebruiken moet ik nadenken en bij Word hoef ik dat niet. Gemak (luiheid?) dient de mens?
 
Bovenaan Onderaan