Firefox 128: Mozilla dicht gaten en verbetert vertaalfunctie

Abraham54

Administrator
Forumleiding
Lid geworden
2 augustus 2016
Berichten
35.150
Punten
113
Leeftijd
70
OS
Windows 11 Professional
AV
Microsoft Defender
FW
Windows Firewall
Firefox 128: Mozilla dicht gaten en verbetert vertaalfunctie
De nieuwe Firefox versie 128 brengt meer beveiliging en is ook de basis voor de volgende ESR release. Mozilla belooft uitgebreide ondersteuning voor Windows 7- en 8-gebruikers.


Mozilla's nieuwe browser Firefox 128 is er. De ontwikkelaars hebben een aantal beveiligingslekken verholpen, de vertaalfunctie uitgebreid en het dialoogvenster voor het verwijderen van browsergegevens herzien. Zoals elk jaar in juli begint Mozilla aan een overgangsfase van enkele maanden, waarin twee ESR-versies parallel worden onderhouden.

In het beveiligingsrapport voor de update naar Firefox 128 noemt Mozilla ten minste 16 beveiligingslekken die zijn verholpen. De browserfabrikant categoriseert ten minste vier van deze als hoog risico. De kwetsbaarheid CVE-2024-6605 treft alleen Firefox voor Android. Geen van de kwetsbaarheden is al gebruikt voor aanvallen. Met de menuoptie " Help " Over Firefox kun je een updatecontrole starten en de update indien nodig handmatig downloaden.
Dit is nieuw in Firefox 128

De in Firefox geïntegreerde lokale vertaalfunctie (zonder cloudservice) kan nu ook geselecteerde tekst vertalen in plaats van de hele webpagina. Dit werkt via het contextmenu (rechtermuisknop) en werkt ook in PDF-bestanden. Het herziene dialoogvenster voor het verwijderen van browsegegevens toont nu alleen vier gegevenscategorieën, maar ook het ruimtegebruik van de opgeslagen gegevens. Firefox kan nu ook DRM-beveiligde streamingcontent (zoals Netflix) weergeven in privévensters.

Ondersteuning voor de nieuwe Privacy Preserving Attribution API is nog experimenteel. Deze interface moet het mogelijk maken om het succes van advertenties te meten zonder individuele gebruikers te identificeren. Als alternatief voor cross-site tracking is het bedoeld om de privacy van gebruikers te beschermen. Als dit nog steeds te veel voor je is, kun je het vinkje weghalen bij "Advertentie-instellingen voor websites".

Firefox ESR - uitbreiding voor Windows 7 en 8?

De jaarlijkse generatiewissel is voor de lange termijn Firefox ESR (Extended Support Release). Firefox ESR 128 is aanvankelijk vrijwel identiek aan de normale Firefox 128, maar het aantal functies is bevroren en er zijn alleen beveiligingsupdates. Tijdens een overgangsfase zou de oude Firefox 115.x-generatie normaal gesproken tot 3 september (115.15) worden onderhouden en daarna worden stopgezet. Dit betekent dat de laatste van de grote browsers niet meer zal draaien op Windows 7 en 8. Chrome en de andere op Chromium gebaseerde browsers worden al niet meer ondersteund in februari 2023.

In een open vraag- en antwoordsessie op Reddit kondigde Byron Jourdan, Senior Director Product Management bij Mozilla, echter de intentie aan om de ondersteuning voor de oude Windows-versies uit te breiden. Sören Hentzschel meldt dit in zijn blog. Details over de implementatie zijn nog niet bekend. Maar omdat Firefox 128 niet meer op Windows 7 en 8 kan draaien, is de enige optie om Firefox ESR 115.x ook na september te blijven onderhouden. Hoe lang dit zou kunnen duren valt nog te bezien.

Wat wel zeker is, is dat Mozilla van plan is om Firefox 129, Firefox ESR 128.1 en Firefox 115.14 op 6 augustus uit te brengen.


Bron: PCWELT
Geschreven door: Frank Ziemann
 
Terug
Bovenaan Onderaan