Vraag Image overzetten

ShadyAngel

Vaak hier
Ik zou binnenkort mijn nieuwe laptop willen gebruiken maar ik heb een v raag hierover. Mijn oude laptop heeft alle instellingen en programma's die ik op de nieuwe ook willen installeren.
Is het mogelijk om de image van de oude op de nieuwe te zetten zodat ik niet alles terug moet installeren en instellingen configureren. Ik heb namelijk al meermaals gelezen dat dit mogelijk zou zijn. Past windows automatisch de drivers aan voor de nieuwe pc (hardware is namelijk niet hetzelfde).
Van de programma's die ik wil overzetten heb ik nog ongebruikte licenties (Windows 10 Pro, Acronis, EaseUS, Office enz...).
Heeft hier iemand al ervaring mee? Backups terugzetten en recovery's heb ik al meermaals gedaan maar dit nog niet. Daarom mijn vraag?:emoji_thinking::emoji_thinking:
 

ShadyAngel

Vaak hier
Ja, het is een volledige backup van de systeem SSD. De oude draait op windows 10 pro (oorspronkelijk Home), de nieuwe werkt nog op home maar word ook pro. Beide hebben Nvidia graphics (960 en 1060).
 

ShadyAngel

Vaak hier
Ik heb op NCF een topic gelezen waarop iemand antwoordde dat windows de drivers erna automatisch update.
Wat betreft de windows upgrade van de nieuwste laptop naar pro is het misschien beter eerst te upgraden en daarna pas de image over te zetten?
Misschien een andere mogelijkheid is om EaseUS PC Trans te gebruiken om alleen de programma's over te zetten (kopiëren) en daarna de licenties voor betreffende programma's te activeren? Ik heb dit al eens gedaan met een paar kleine programma's en dit werkte zoals beweerd werd zonder problemen. Ik kan het eerst eens proberen en moest het mislukken de fabrieksrecovery toe passen.
 

Rubensky

Moderator
Ondersteuning
Een image terug zetten is alleen mogelijk op een computer met dezelfde hardware. Anders ga je gegarandeerd problemen krijgen.
 

quandor

hondje
En in aansluiting op het bericht van Rubensky:

ShadyAngel, mogelijk verwar je een image met een kloon. Als jij de oude hdd kloont, dan gaat het wel lukken wat jij wilt.
 

Black Tiger

Moderator
Ondersteuning
Eventuele problemen maakt voor image of clone niet uit, een image kan ook een clone zijn.
Ook met een kloon is het antwoord van Rubensky van toepassing. Er kunnen altijd problemen ontstaan als blijkt dat bijv. de chipset van het moederbord anders is.
Als je geluk hebt wordt het tijdens het opstarten bij gewerkt, maar ook ik heb vaak genoeg gezien dat de boel dan de mist in ging.

Proberen kost natuurlijk niets, een image/clone is zo overgezet en werkt het niet heb je nog altijd die backup, toch?

Ik denk dat een programma als PC Trans dan meer zekerheid zal bieden, zal echter ook langer duren.
Dus ik zou eerst proberen met een image/clone en dan zien of hij vanzelf update en bij problemen is PC Trans snel genoeg gestart.
 

quandor

hondje
Ik heb een beetje moeite met de slash in jouw bericht tussen image/clone. Een schijfimage is geen kloon.
 

ShadyAngel

Vaak hier
Ik heb hierover contact gehad met de support van EaseUS. De medewerker raadde mij aan om eerst Windows Home te upgraden naar de Pro versie en daarna pas de gewenste programma's over te zetten (de configuratie van de pc's is niet van belang voor PC Trans want zet alleen programma's over en geen drivers). Echter is het wel mogelijk dat op de nieuwe pc's dan activatiecode's gevraagd worden. Aangezien ik deze heb moet ik deze dan invoeren, met andere code dan die van de oude pc. Alle programma's worden overgezet met hun respectieve instellingen. Volgens de support medewerker zou ik geen problemen moeten tegenkomen. Ik ga dit deze weekend proberen, ik ben nu weer tot maandag thuis.
Ik heb eerder PC Trans al gebruikt maar nog voor zo'n groot programma als Office.
Clonen heb ik nog nooit gebruikt omdat ik meestal de backup terugzet maar dit komt op hetzelfde neer denk ik.
Wat is dan het verschil tussen zeen cloon en een image?
 

quandor

hondje

Black Tiger

Moderator
Ondersteuning
Ik heb een beetje moeite met de slash in jouw bericht tussen image/clone. Een schijfimage is geen kloon.
Klopt, maar dat doet verder niet ter zake.
Je mag wat moeite hebben daarmee en ik wil dat best uitleggen. Ik schreef ook image/clone omdat mijn opmerking op beide methodes van toepassing was. Ben ook wel bekend met het verschil, zo was Ghost vroeger een van mijn favoriete programma's.
Er zijn meerdere clonemethodes (100% bit to bit of bijv. lege partitie data niet mee overnemen). Maar of je nu 100% een clone van een schijf maakt, of je gebruikt een image om je Windows terug te zetten, dat maakt voor deze vraagstelling niet uit.
De chipset van het moederbord zit immers niet in de mbr of elders op de harddisk maar op het moederbord zelf (dat was vroeger anders bij o.a. Compaq waar de bios op de HD gezet werd). De gebruikte overzetmethode zal er dus niets aan af doen dat Windows bij het starten al dan niet problemen gaat maken over het feit dat er andere hardware aanwezig is. Even totaal los van het feit dat de Windows 10 activatie dan vermoedelijk ook nog eens vervelend gaat doen.

Vandaar dus dat ik in dit geval image/clone schreef om aan te geven dat het in beide methodes v.w.b. het resultaat wat kan gebeuren niets uit maakt.
Misschien heb je er na deze uitleg minder moeite mee?
 

quandor

hondje
Niet echt. Een kloon levert bij een herinstallatie op een andere schijf 99% succes op, een image per definitie niet.
 

Black Tiger

Moderator
Ondersteuning
Ik denk dat je dan het best mijn tekst nog eens opnieuw kunt lezen, want het gaat hier niet om een gewone herinstallatie, maar herinstallatie op andere apparatuur en dat is een behoorlijk verschil en dan maakt het qua problemen waar je tegenop kunt lopen geen verschil. Of je nu een chipset issue blue screen krijgt met een clone of met een image maakt echt 0 uit, je komt dan geen steek verder. Idem met licentie issue.
E.e.a. blijkt ook uit het antwoord wat Easus gaf.

Los van het feit dat ik het niet met dat percentage en het per definitie eens ben, maar da's een andere discussie.
 

ArtstudioG

Gevestigd lid
Ik heb dit al gedaan met mijn werk-pc vorig jaar. Ik had een volledig nieuw systeem in mekaar gezet en heb van de oude (na volledig update) een img-bestand gemaakt met Acronis. Ik kon niet clonen aangezien ik geen externe behuizing heb voor een m.2 SSD. Daarna op het nieuwe systeem een cleane windows geïnstalleerd (zonder activering). Daarna mijn Acronis erop gezet en de image van de oude pc geladen. Na herstart begon ie de image terug te zetten (enkel c-schijf is nodig, alle andere partities niet nodig want die staan er al op). Na herstart begon ie alle drivers bij te werken en uiteindelijk perfect opgestart. Ik heb online een (goedkope) windows 10 pro-licentie gekocht en windows geactiveerd. Draait nog steeds perfect!
 

Black Tiger

Moderator
Ondersteuning
Nou super. Dan heeft Microsoft dat vermoedelijk een stuk verbetert of de drivers zijn misschien verbetert. Vroeger (in elk geval ook nog bij XP) kon je echt serieuze problemen krijgen bij het overzetten op andere hardware.
En inderdaad, het licentie issue is wel eenvoudig op te lossen middels het kopen van een goedkope nieuwe licentie normaliter.
 

ShadyAngel

Vaak hier
Ik twijfel nog welke methode ik ga gebruiken om de programma's van de oude laptop op de nieuwe te krijgen.
Met behulp van de image (als w10 de drivers zelf toch aanpast) of door middel van PC Trans want dan kan ik ook in één stap de programma's van mijn desktop mee installeren. De oude laptop heeft weinig programma's omdat deze alleen gebruikt word om via mijn TV te kijken.
 

ArtstudioG

Gevestigd lid
Met een image pak je toch ook al je geïnstalleerde programma's mee.
 

Rubensky

Moderator
Ondersteuning
@Black Tiger Je hebt helemaal gelijk. Een kloon werkt alleen goed als je een die van een laptop maakt en hem daar ook weer in terug zet.

Dus als volgt: je maakt een kloon van de HDD en leest deze in op een SSD. Dan haal je de HDD uit de laptop en plaats je de SSD. Dat werkt goed. Niet van verschillende computers.
 
Bovenaan Onderaan