Sticky Over Arch Linux

Abraham54

Admin
Ondersteuning


De KISS (keep it simple, stupid) filosofie van Arch Linux is bedacht rond het jaar 2002 door Judd Vinet, een Canadese afgestudeerd computerwetenschapper die de distributie in hetzelfde jaar lanceerde. Gedurende een aantal jaren leefde het als een marginaal project dat ontworpen was voor gemiddelde en gevorderde Linux-gebruikers en slechts tot het sterrendom schoot toen het zichzelf begon te promoten als een "rollende-release" -distributie die maar één keer hoeft te worden geïnstalleerd en vervolgens up-to-date gehouden wordt dankzij de krachtige pakketbeheerder en een altijd nieuwe softwarerepository. Dientengevolge zijn er weinig Arch Linux "releases" en beperkt zich dit tot een standaard installatie-CD, die alleen nieuw wordt uitgegeven, wanneer aanzienlijke veranderingen in het basissysteem een nieuw installatiemedium rechtvaardigen.

Naast het geliefde "rolling-release" updatemechanisme, staat Arch Linux ook bekend om zijn snelle en krachtige pakketmanager, genaamd "Pacman", de mogelijkheid om softwarepakketten te installeren vanuit de broncode, eenvoudige creatie van binaire pakketten dankzij de AUR infrastructuur en het steeds groter wordende softwarerepository van beproefde pakketten. De hoog aangeschreven documentatie, aangevuld met het uitstekende Arch Linux Handbook, maakt het mogelijk voor nog minder ervaren Linux-gebruikers om de distributie te installeren en aan te passen. De krachtige tools die beschikbaar zijn voor de gebruiker betekenen dat de distro oneindig aanpasbaar is tot in het kleinste detail en dat geen twee installaties mogelijk hetzelfde kunnen zijn.

Aan de negatieve kant heeft elk updatemechanisme voor rolling-release gevaren: een menselijke fout kruipt er in, een bibliotheek of afhankelijkheid ontbreekt, een nieuwe versie van een applicatie die zich al in de repository bevindt heeft een nog te melden kritieke bug. .. Het is niet ongehoord om te eindigen met een niet-opstartbaar systeem na een Pacman-upgrade. Als zodanig is Arch Linux een soort distributie die vereist dat gebruikers alert zijn en over voldoende kennis beschikken om dergelijke mogelijke problemen op te lossen. De zeldzame installatie van media-releases betekent ook dat het soms niet meer mogelijk is om de oude media te gebruiken om de distributie te installeren vanwege belangrijke systeemwijzigingen of gebrek aan hardware-ondersteuning in de oudere Linux-kernel.


  • Voors: uitstekende software management infrastructuur; ongeëvenaarde aanpassings- en aanpassingsopties; uitstekende online documentatie
  • Nadelen: Incidentele instabiliteit en risico van afbraak
  • Beheer softwarepakket: "Pacman" met behulp van TAR.XZ-pakketten
  • Beschikbare edities: minimale installatie-CD en netwerkinstallatie CD-images voor 64-bit (x86_64) -processors
  • Voorgestelde Arch-gebaseerde en Archachtige alternatieven: Manjaro Linux (live met Cinnamon, Enlightenment, KDE, LXDE, MATE, Openbox, Xfce), Antergos (live met GNOME 3), ArchBang Linux (lichtgewicht met Openbox), Chakra GNU/Linux (live CD met KDE), Bridge Linux (live met GNOME, KDE, LXDE and Xfce), Parabola GNU/Linux (gratis software), KaOS (Live met KDE)


BRON

Arch website


What is Arch Linux?

 
Bovenaan Onderaan