Sticky Over openSUSE

Abraham54

Admin
Ondersteuning


Het begin van openSUSE dateert van 1992 toen vier Duitse Linux-enthousiasten - Roland Dyroff, Thomas Fehr, Hubert Mantel en Burchard Steinbild - het project lanceerden onder de naam SuSE (Software und System Entwicklung) Linux. Vroeger verkocht het jonge bedrijf sets floppy disks met een Duitse editie van Slackware Linux, maar het duurde niet lang voordat SuSE Linux een onafhankelijke distributie werd met de lancering van versie 4.2 in mei 1996. In de volgende jaren ontwikkelaars hebben het RPM-pakketbeheerformaat overgenomen en YaST geïntroduceerd, een eenvoudig te gebruiken grafische systeembeheertool. Frequente releases, uitstekende gedrukte documentatie en gemakkelijke beschikbaarheid van SuSE Linux in winkels in Europa en Noord-Amerika resulteerden in een groeiende populariteit voor de distributie.

SuSE Linux werd eind 2003 overgenomen door Novell, Inc., en viel toen in november 2010 in de handen van Attachmate. Belangrijke wijzigingen in de ontwikkeling, licentieverlening en beschikbaarheid van SUSE Linux volgden kort na de eerste acquisitie - YaST werd vrijgegeven onder het algemene publiek Licentie (GPL), de ISO-afbeeldingen werden vrijelijk verspreid van openbare downloadservers en, belangrijker nog, de ontwikkeling van de distributie werd voor het eerst geopend voor publieksparticipatie. Sinds de lancering van het openSUSE-project en de release van versie 10.0 in oktober 2005 werd de distributie volledig gratis in beide betekenissen van het woord. De openSUSE-code is een basissysteem geworden voor de commerciële producten van Novell, eerst genoemd als Novell Linux, maar later hernoemd naar SUSE Linux Enterprise Desktop en SUSE Linux Enterprise Server.

Tegenwoordig heeft openSUSE een groot aantal tevreden gebruikers. De belangrijkste reden voor openSUSE om hoge cijfers te halen bij zijn gebruikers is prettige en gepolijste bureaubladomgevingen (KDE en GNOME), uitstekend systeembeheerprogramma (YaST), en, voor degenen die de ingesloten editie kopen, enkele van de beste gedrukte documentatie beschikbaar bij distributie. Echter, de beruchte deal tussen Novell en Microsoft, die blijkbaar toegeeft aan het argument van Microsoft dat het intellectuele eigendomsrechten heeft over Linux, heeft geresulteerd in een reeks veroordelingen door veel Linux-persoonlijkheden en heeft sommige gebruikers ertoe aangezet om van distributies te veranderen. Hoewel Novell de deal gebagatelliseerd heeft en Microsoft nog geen rechten heeft, blijft deze kwestie een doorn in het oog van het overigens zeer gemeenschapvriendelijke Linux-bedrijf.

  • Voors: uitgebreide en intuïtieve configuratietool; grote opslagplaats van softwarepakketten, uitstekende website-infrastructuur en gedrukte documentatie
  • Nadelen: Novell's patentovereenkomst met Microsoft in november 2006 leek Microsoft's intellectuele eigendomsclaims over Linux schijnbaar te hebben gelegitimeerd; zijn resource-zware desktop-setup en grafische hulpprogramma's worden soms gezien als "opgeblazen en traag"
  • Softwarepakketbeheer: YaST grafische- en opdrachtregelhulpprogramma met behulp van RPM-pakketten
  • Beschikbare edities: openSuse voor 32-bit (i386), 64-bit (x86_64) processors (ook een installeerbare live CD edition); SUSE Linux Enterprise Desktop/Server vooor i586, IA64, PowerPC, s390, s390x and x86_64 architectuur.    BRON

    openSUSE website


    My thoughts on OpenSuse Leap 42.3!

 
Bovenaan Onderaan