Nieuws Ruim 800.000 e-mailadressen en persoonlijke gegevens gevonden

quandor

hondje
Zoals ik schreef, wat jij doet of niet doet is jouw zaak.
Indien jij het hacken van websites om de de gegevens van gebruikers te stelen peanuts vind, omdat je overtuigt bent van jouw eigen gelijk. so be it.
Maar zet dan niet ook anderen op een verkeerd been........
Als je 34 jaar 'online' bent en nog NOOIT schade / hinder hebt ondervonden, dan denk ik dat het geen kwestie van 'eigen gelijk' is.

Regelmatig komen er berichten voorbij in het nieuws, zoals dat het dagelijks eten van 2 boterhammen met pindakaas, kanker verwekkend zouden kunnen zijn.

Het zal wel...............

Elkaar niet bang maken is mogelijk ook een optie. Op aarde aanwezig zijn is op zich al een risico, er zou zomaar een boom op je kunnen vallen...…...

Het aller, aller, aller belangrijkste in de thuiscomputerwereld is volgens mij meer :
  1. zorg dat je een (goede) virusscanner hebt, (eventueel aangevuld met een alom gewaardeerd goed tooltje als Mbam),
  2. klik / open NOOIT, NOOIT, NOOIT, NOOIT linkjes in mailtjes die je van een onbekende / vage afzenders krijgt
  3. bezoek je regelmatig vage / vreemde (warez / porno) websites? Zorg ervoor dat je een goede systeemimage hebt!
Als je aan deze 3 simpele voorwaarden voldoet, dan is de kans op ellende zo goed als nihil en kun je alle info over risico's net zo belangrijk vinden als het niet eten van 2 boterhammen met pindakaas.

Misschien moeten we elkaar niet onnodig 'bang' maken?

Waarom heb ik deze waarschuwing gepost?
Opdat het met een korreltje zout genomen kan worden, zoals @guandor schrijft om dat hij zelfs vier pwned e-mailadressen heeft?

Het is al weer de tweede hack dit jaar en groter dan die in januari (Nieuws - Mega lek: 773 miljoen e-mailadressen op het net.).

Nee, jouw powned e-mailadressen en mogelijk meer gegevens zijn niet buitgemaakt door jouw provider te hacken, maar zijn buitgmaakt bij hacks van websites waar ook jij geregistreerd bent.

En iedere hack wordt op het darknet verkocht.

Als je niets doet, ook al weet je dat jouw e-mailadres powned is, is dat volkomen je eigen zaak en ook al ben je gewaarschuwd, dan is het dom niks te doen.

Niet voor niks heb ik twee links gepost - je kan en jouw e-mailadres en jouw wachtwoorden controleren.
Krijg je de melding dat een en ander gevonden wordt - dan is raadzaam terstond jouw wachtwoord te vernieuwen - ook wanneer enkel blijkt dat je e-mailadres gehackt is, want een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Zoals ik al aangaf : als je 34 jaar online bent en nog nooit ergens last van hebt gehad, dan wordt de soep lang niet zo heet gegeten als dat 'ie opgediend wordt. (misschien vergelijkbaar als de 2 boterhammen met pindakaas............)
 
Laatst bewerkt:

porrelaar

Vaak hier
Jij bent slim en jij hebt direct in de gaten wanneer je een phishing mail ontvangt. Niet iedereen is zo slim.
klik / open NOOIT, NOOIT, NOOIT, NOOIT linkjes in mailtjes die je van een onbekende / vage afzenders krijgt
En wat als je een e-mail krijgt van je schoonzus of goede vriend met daarin een bijlage met de naam schitterende bloem.jpg? Klik jij dan op die bijlage?
Het e-mailadres van de afzender kan gespoofed zijn (vervalst). Of het e-mailaccount van je schoonzus is gehackt.
En misschien heeft de ontvanger van deze mail niets gewijzigd aan de standaardinstellingen van de Verkenner, zodat bekende extensies verborgen worden. Dan is de echte naam van de bijlage niet schitterende bloem.jpg, maar schitterende bloem.jpg.vbs of schitterende bloem.jpg.exe of schitterende bloem.jpg.js. En als dat zo is, dan zit de ontvanger met de brokken, wanneer hij die e-mail opent en niet recent een image heeft gemaakt.

Is dit nu allemaal verzonnen door mij? Nee hoor, ik kreeg een keer Chinese spam van mijn schoonzus. Ik heb haar toen gebeld. Ze bleek al meer klachten te hebben gekregen van mensen uit haar adresboek van Hotmail. Ze heeft daarna snel het wachtwoord van haar Hotmail gewijzigd.
En onlangs kreeg ik een mail die van mijzelf afkomstig leek te zijn. Een afpersingsmail met mijn eigen e-mailadres als adres van de afzender. Google had hem al in de map Spam gemikt, maar ik was toch nieuwsgierig en keek in de bron van de e-mail. Hij was verzonden via een IP-adres in Ecuador en dat was voor Google een teken dat die e-mail in de map Spam thuishoorde, omdat ik zelf nog nooit in Ecuador ben geweest. In zo'n geval is het maar goed dat Google zoveel van mij afweet...

En pindakaas? Dat vind ik echt niet te vreten.

Oveigens ben ik het zeker met je eens dat het regelmatig maken van een systeemimage erg belangrijk is. Toch vraag ik me af hoeveel mensen dat in de praktijk ook echt doen. Ik heb geen cijfers. Zou ik er ver naast zitten wanneer ik inschat dat 50% van de mensen nog nooit een image heeft gemaakt? En hoeveel mensen die wel een image hebben gemaakt, kunnen die image ook terugzetten?
 

quandor

hondje
Misschien een hele kleine nuance? Ik ben niet slimmer dan het gros van de users. Misschien wel redelijk voorzichtiger. Met name de 2 mailaccountjes die mijn vrouw gebruikt worden dagelijks 'bestookt' met miljoenenwinnende dingetjes en andere prijswinnende zaken. Gelijk de prullenbak in, DAT is imho de remedie.
 

Kate

Enthousiast
Hoi Porrelaar, ik heb net een reactie geplaatst bij het topic Foto's bewerken. En ik denk dat ik wel bij die 50% mensen met een image zit! Maar je hebt wel gelijk als je zegt dat ik hem misschien niet kan terugzetten. Maar dan komt Piep weer in het geweer, via mijn telefoon. En alles sal reg kom!
 

porrelaar

Vaak hier
@quandor Ik denk toch dat jij wat slimmer bent dan het gros van de gebruikers. Je zal de mensen de kost moeten geven die toch klikken op links in e-mails waarin hun grote prijzen worden beloofd. Die denken dan waarschijnlijk: "Je weet maar nooit of ik die prijs win. Klikken kost niks..."
Ook met de zogenoemde Nigeria scams (419 scams) wordt nog steeds veel geld verdiend. Er blijven toch mensen die daar in tuinen.
 

quandor

hondje
Zou ik er ver naast zitten wanneer ik inschat dat 50% van de mensen nog nooit een image heeft gemaakt?
Laat ik er dit over 'zeggen': wie zijn billetjes brandt, moet op de blaartjes zitten.
 

quandor

hondje
Enne, voor meelezers : ik heb sinds 1985 ongelofelijk veel 'vreemde' / 'exotische' websites bezocht en toch ben ik, op 1 keer na, nog nooit door een virus getroffen. De keer dat ik 'getroffen' werd, heeft mijn virusscanner de 'aanvaller' geëlimineerd,

Derhalve blijf ik een beetje 'hangen' bij : maak elkaar niet (onnodig) bang : schaf jezelf een goede virusscanner aan en zorg dat je een systeembackup hebt (oefen vooral ook een paar keer met het terugzetten!!!)

Verder : geen problemen / bang zijn voor!

Meer relevant is bang zijn voor de aarde-opwarming en de daaruit mogelijk voortvloeiende gevolgen, da's véél belangrijker!!!
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan