Nieuws Samsung: meer laadcapaciteit dankzij doorbraak accutechniek

Abraham54

Beheerder
Medewerker
#1
Samsung is erin geslaagd de capaciteit van batterijen met 45 procent te vergroten
en de oplaadtijd met het vijfvoudige te verminderen.Lithium-ionaccu's werden voor het eerst gebruikt in 1991 en gestaag verbeterd in de loop van de tijd. Toch lijkt het soms alsof de laadcapaciteit van smartphones het enige gebied van technologie is dat afneemt - een effect dat niet te wijten is aan verslechterende batterijen, maar het toenemende stroomverbruik van moderne hardware.

Het Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT heeft nu een nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld die het probleem zal aanpakken. Dankzij de zogenaamde "Graphene Balls" kunnen batterijen in de toekomst tot vijf keer sneller worden opgeladen en hebben ze 45 procent meer capaciteit dan eerdere lithium-ionbatterijen. In de praktijk betekent dit, dat een gemiddelde batterij volledig kan worden opgeladen in slechts 12 minuten in plaats van een uur. Ook de levensduur van de accu zal daardoor worden verbeterd. De nieuwe accu heeft na 500 opladingen nog 78,6% van de oorspronkelijke laadcapaciteit voorhanden.

Popcornballen in lithium-ion accu's

De resultaten van dit onderzoek zijn door Samsung aangekondigd in een artikel op Nature.com. Het stelt dat de nieuwe batterijtechnologie "grafeenballen" van siliciumoxide (SiO2) gebruikt in plaats van normale siliciumverbindingen, welke volgens Samsung een "driedimensionale popcornachtige structuur" hebben. Door de bijzondere constructie wordt het mogelijk, om accu tot 140 keer sneller op te laden.

De nieuwe technologie is compatibel met bestaande lithium-ion accu's en kan in de toekomst worden gebruikt om apparaten een langere levensduur te geven of om de benodigde ruimte van de batterij drastisch te verminderen. Bovendien zullen de toekomstige accu's dankzij de stabiele en relatief lage laadtemperatuur van slechts 60 ° C ook voor gebruik in elektrische auto's in aanmerking komen.


Samsung heeft al octrooien aangevraagd in de VS en Zuid-Korea. Er is momenteel echter nog geen inschatting van de kant van de Groep, wanneer consumenten van de nieuwe technologie kunnen profiteren. 

gouwepeer

Gevestigd lid
#2
De techniek van lithuim-ion accu's is eigenlijk deels verouderd in vergelijking met een lithuim-ion-polymeer accu (lipo). Het nadeel van lipo is echter de grotere kans op brand en/of explosie. Het gebruik van grafeen lees ik nu voor het eerst. Het mooie van grafeen is dat dit niet duur is (het is een koolstofverbinding, slechts 1 atoom dik) en kan hierdoor een zeer positieve bijdrage leveren aan betaalbare accu's. Zeer interessant dus.
 

Rubensky

Moderator
Medewerker
#3
Feitelijk zijn de accu's nog altijd de grote bottleneck van Smartphones. Iedere verbetering daarin is dus wenselijk.
 

Rubensky

Moderator
Medewerker
#5
Stopt het doorontwikkelen? Dan zal men moeten gaan herontwikkelen.
 
Bovenaan Onderaan