De niet uitgebrachte stemmen hebben geen invloed op de zetels
Wat wil zeggen dat de meest dus naar de grootste gaan samen met de de meeste rest zetels van de kleine partijen die te weinig stemmen voor een zetel hebben gehaald
De eerste regel is waar, de tweede dus niet.
Niet uitgebrachte stemmen hebben geen invloed maar tellen ook niet mee. Punt.
Dan krijgen we de stemmen die overblijven, dus boven de komma of partijen die te weinig stemmen voor een zetel hebben gehad. Die zul je altijd houden, of je nu gaat stemmen of niet dus dat maakt niet uit.
Het centraal stembureau (in dit geval de Kiesraad) verdeelt de zetels en restzetels over de partijen aan de hand van de aantallen daarop uitgebrachte stemmen. Daarvoor berekent het eerst de kiesdeler door het totale aantal geldige stemmen te delen door het aantal Kamerzetels.
Dus als kleine partijen te weinig stemmen voor een zetel halen dan gaan die stemmen niet alleen naar de grootsten maar worden naar rato van het gemiddelde per zetel, eerst de grootste, dan de volgende en zo verder.
Dus de grotere partijen hebben meer kans op een restzetel, dat is het enige.
@bron:
kiesraad.nl
we gaan het helaas meemaken met de PVV
Ik weet niet of dat zo helaas is. Het werd enorm hoog tijd voor een andere wind en de kiezers hebben dat meer dan duidelijk laten weten. Want de PVV had nooit zoveel stemmen gekregen als Wilders niet milder geweest was.
Daarnaast moet hij ook met andere partijen regeren, en dan zie ik veel liever een PVV met bijv. een NSC erbij en een BBB en uit noodzaak een VVD, dan een VVD met GL-PvdA en misschien weer D'66 want die puinhopen hebben we de afgelopen 12 jaar wel gezien.
Je kun pas bepalen of iets helaas is, als het mis gaat en als je ervaring hebt opgedaan met een regering en dat is nu dus nog niet van toepassing. Dat is wel van toepassing op de afgelopen 12 jaar en daarvan vond de kiezer dus heel duidelijk dat die wel helaas waren.