Vireo II

Zoals aangegeven in het voorgaande topic Vireo kernel, wilde ik beginnen aan een nieuwe, verbeterde Vireo kernel. Hier wil ik graag in dit nieuwe topic dieper op in gaan. Verder wil ik ook graag vragen beantwoorden, en naar feedback luisteren. Voor feedback hoef je niks te weten over programmeren en alle feedback is welkom: kwaliteit van de documentatie bij Vireo, de doelen van Vireo, wat jullie zelf graag zouden willen zien, etc. Zelfs feedback over de updates op dit forum mag je hier kwijt.

De Vireo kernel bestaat sinds deze maand uit twee smaken: de oude Vireo I en de nieuwe Vireo II. Ik wil in deze post weer even kort herhalen wat er nou aan de hand was met Vireo I en daarnaast ook nog wat extra informatie geven over waar je het nu kan vinden en wat ermee gaat gebeuren. De rest van deze post ga ik besteden aan Vireo II en hoe ik daar verder mee wil gaan.

Vireo I: in het kort
De eerste kernel, Vireo I, bestaat sinds 2015. Ik heb met die kernel leren programmeren, wat betekent dat er veel problemen mee zijn. Als je net begint met houtbewerken zal je eerste bijzet tafeltje ook niet de mooiste zijn. Dit principe zie je terug in Vireo I.

Een aantal problemen met Vireo I was dat er niet van tevoren gepland werd wat ik nou van de kernel wilde, of hoe het ging werken. Ik had ook geen documentatie geschreven voor mijn code, wat soms betekende dat ik niet meer goed wist hoe het werkte of wat het verwachte. Door al deze dingen was ik meer bezig met onderhoud van de kernel dan nieuwe dingen schrijven, en het is ook gewoon niet fijn om in een rommelige kernel te werken en dat je soms niet eens meer weet wat je zelf gemaakt hebt.

Vireo I: Hoe nu verder?
Vireo I is niet meer ondersteund en er zal niet meer actief aan gewerkt worden. De code en binaries zijn nog wel verkrijgbaar op GitHub, alleen ergens anders (master branch op GitHub is niet meer de default branch). Dit betekent verder niet zoveel. Zelf zou je het kunnen downloaden en aanpassen, kunnen verbeteren of er iets nieuws mee maken. Je kan het ook een keer uitproberen in een virtuele machine, ook al zal het niet zo heel erg interessant zijn.

Vireo I kon al best veel, alleen was er niet iets voor gebruikers zodat ze het konden gebruiken.

Vireo II: Wat is het?
Vireo II is een verbeterde versie van Vireo I, die zal bestaan uit (op)nieuw gechreven code en ge-re- of ge-upcyclede code. Er zijn ook wat verbeteringen op de achtergrond die het voor mij makkelijker maken om het te maken.

Vireo II: Status update
Vireo II kan ook gevonden worden op GitHub: https://github.com/m44rtn/vireo-kernel. Er is voor Vireo II documentatie: de vireo_kernel_refman.html (Engels), de refman tot nu toe kan je vinden op GitHub. In de bijlage kan je ook de refman vinden tot nu toe. De kernel kan weer simpele text mode dingen op het scherm doen, met een resolutie van 80x25x2. Die resolutie is standaard en wordt geinitialiseerd door de BIOS. Met text mode kan je alleen maar tekst laten zien. Afbeelding:

6a01b045c8200b7b04d5fe43f6e68af9.png


Vireo II stopt ook met de versie nummers die Vireo I gebruikte (zoals de release.major.minor.build en major.minor.build nummers). In plaats daarvan zal er alleen een build nummer zijn bij Vireo II.


Vireo II: Hoe nu verder?
Ik ga me bezig houden met alles wat in Vireo I zat weer in Vireo II te proppen. Ik kan me voorstellen dat dit saai is, aangezien jullie het al een keer gezien hebben. Daarom zal ik gedurende die tijd minder updates plaatsen, en misschien af en toe een keertje een progress report. Wanneer alles er weer in zit, ga ik kijken hoe ik de updates verder ga brengen (of dat weer eens per maand is, op de 23ste, of op een andere manier zoals met elke nieuwe interessante toevoeging). Misschien hebben jullie hier ideeen over?


Als er vragen zijn beantwoord ik ze graag, als er feedback is hoor ik het graag. Dit topic heeft niet voor niets de discussie prefix. ;)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Bij Vireo II gaat alles velen malen sneller, ik kan nu met memory management aan de gang terwijl het in Vireo I iets van 2 a 3 jaar duurde totdat ik daarmee aan de gang kon.

Ik denk dat dit komt omdat ik toen nog niet zo goed kon programmeren, maar ook niet goed wist wat ik deed. Ik denk ook dat het helpt dat Vireo II iets meer geplant wordt. Maar met Vireo I had ik ook mijn tijd verknalt met een shell proberen te maken. Hier een screenshot van de huidige kernel:

021fe681e627996e3f25065d31416950.png

En hier van de 'done' lijst in Trello:
5faac56094736df45a981502da315174.png
 

Roxmarie

Moderator
Team lid
Lid geworden
28 mei 2019
Berichten
5.022
Locatie
Mooiste stad aan de IJssel
OS
Windows 10 home
AV
Windows beveiliging
FW
Windows beveiliging
Gaat me een beetje boven mijn pet, maar ik vind het knap dat je dit kunt, en ik wens je heel veel succes.
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
25.258
Leeftijd
67
OS
Windows 10 Professional x64
AV
Ziggo F-Secure antivirus
FW
ZoneAlarm Free Firewall
Hoi Maarten, fijn dat je weer een stuk verder bent.
Maar ik schat dat er in de toekomst een Vireo III komt, die misschien ook 64 bit is.
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
de helft van memory allocation is klaar, malloc werkt (ofwel geheugen toeschrijven). maar ik moet nog beginnen aan demalloc.

Dus dat betekent bijna PCI, en dat betekent bijna harddrives dus... 'bijna'
Kan nog wel even duren, maar goed.
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Demalloc werkt inmiddels. Ik ben ook begonnen aan paging, wat ik in de vorige kernel niet aan de praat kon krijgen. Nu werkt het wel. Het is nog niet klaar, maar de basis is er.

Paging zorgt voor veiligheid en dat je makkelijker meer RAM kan gebruiken doordat je bijvoorbeeld delen uit het RAM naar de hardeschijf kan schrijven en dus ruimte kan maken voor andere dingen zonder dat je het kwijt bent.

Vireo II wordt beter dan Vireo I ooit geweest is. :)

d974a4ea392498d9e4cafa99c3fca2b0.png
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
25.258
Leeftijd
67
OS
Windows 10 Professional x64
AV
Ziggo F-Secure antivirus
FW
ZoneAlarm Free Firewall
Mooi zo, weer meer ervaring opgedaan.
Dat gaat nog wat worden met jou.
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Okay, paging is nu echt zo'n beetje klaar (behalve een aantal kleinere dingen die voor later zijn). Hier is kort uitgelegd wat paging is... (Voor context, waar ik over praat in dit bericht is memory (RAM) en niet je hardeschijf.)

Kort gezegd, paging is een systeem dat ervoor zorgt dat een programma (of proces) alleen een bepaald 'hokje' van 4096 bytes kan zien en daarbinnen dingen kan doen. Bij Vireo I kon ik paging niet aan de praat krijgen. Vireo I was daardoor veel minder veilig omdat elk proces (afgezien van het feit dat er nog geen echte processen op konden draaien) overal bij kon en alles kon overschrijven. Bij Vireo II kan dit niet meer, omdat paging ervoor zorgt dat een proces alleen binnen zijn eigen vakje kan schrijven. Maar het maakt ook een aantal andere dingen net iets makkelijker.

Paging bestaat uit een page directory van 1024 entries (elk 4 bytes). Elke entry binnen die page directory wijst naar een page table die ook 1024 entries heeft. Elke entry binnen een page table wijst naar een fysiek adres dat bij een bepaald virtueel adres hoort. Als je alle entries gebruikt kan je 4 GiB aan geheugen pagen, het volledige verhaal (de page directory en alle 1024 page tables) kost je dan zo'n 4 MiB als je niet oplet (4 * 1024 * 1024 bytes). Maar niet elk systeem heeft 4 GiB RAM, dus het liefst heb je dat je alleen ruimte bewaart voor zoveel page tables als je daadwerkelijk nodig hebt. En ra ra wat de Vireo II doet...

De kernel bepaald eerst hoeveel page tables er nodig zijn en reserveerd ruimte voor ze. en voila.

Op een systeem met 12 MB kost deze techniek je 16 KiB, in plaats van de 4 MiB die het anders had opgenomen. Dat bespaart je dus (grofweg gerekend) zo'n 3,9 MB. Dat is bijna 1/3 van je gehele geheugen dat je bespaart!
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
PCI werkt ook. Kon gewoon gebruiken wat ik nog had van Vireo I. Dit is build 445, ik ga ervoor zorgen dat 'ie de kernel versie onderaan neer gooit, maar dat was hier nog niet zo.

a2a9ff2bdf79f6838937f56e234f631c.png
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Build 617! Deze build kan interne meegebouwde drivers vinden. De driver die het vind zelf doet nog vrij weinig (lees: niks). Hoewel functies van een driver wel uitgevoerd kunnen worden, heeft de kernel nog niet echt een systeem die dit handig regelt (waardoor in deze build drivers praktisch gezien niet uitgevoerd kunnen worden).

Bekijk bijlage 3252

Voor zij die details interessant vinden... De kernel onthoud intern PCI apparaten anders dan hij laat zien op het scherm. Terwijl Vireo op het scherm bijvoorbeeld "7111:8086" laat zien (Device en Vendor ID), onthoud Vireo intern het apparaat aan de plek waar het is 'aangesloten' in de machine samen met het generale type (ook wel class genoemd).

Apparaat 7111:8086 is een IDE Controller, die in dit geval is aangesloten op plek 00:00:01 (dit komt neer op het tweede apparaat in de hele PC/Machine). IDE Controllers hebben als class 'Mass Storage Controller', deze heeft als nummer 0x01. Hier kan je meer van deze nummers zien. De kernel zal het apparaat in dit geval dus intern onthouden als apparaat 00000101 (hexadecimaal - dit heeft een decimale waarde van 257).
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
In het kader van Vireo moet werken op echte (wat oudere hardware): Vireo II build 661 werkt op een Fujitsu-Siemens laptop uit ~1999 met een pentium 3 processor (hoeveelheid RAM weet ik niet). Hiervoor hoefde ik niks extra's te doen, dus dat is mooi.

Bekijk bijlage 3328
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
25.258
Leeftijd
67
OS
Windows 10 Professional x64
AV
Ziggo F-Secure antivirus
FW
ZoneAlarm Free Firewall
Wat leuk dat je die 21 jaar oude laptop nog kan gebruiken, het werkgeheugen zal inderdaad weinig zijn (Win 98/NT4 tijd).
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Oh, build 661! Haha, oeps... Ik dacht dat ik meer geschreven had. En toen waren we vier maanden verder...

Goed... Er is best veel veranderd in de laatste paar maanden, allereerst: Vireo is de honderdtallen uit! De huidige build (terwijl ik dit schrijf, zal over een uurtje wel weer veranderd zijn) is build 1553.

2850f2a8bdf6970143ab9013b887591a.png


Hardeschijven kunnen gelezen en geschreven worden
Het belangrijkste in deze build is het kunnen lezen en schrijven van en naar IDE hardeschijven. Dit werkt in virtualbox en op de laptop die in post #14 is genoemd. Deze hebben beide dezelfde controller, namelijk de 0x80867111. Dit is een PIIX4 IDE controller van Intel. De build is ook getest met controller 0x8086269E, dit is een ICH6 controller van Intel. PIIX en ICH zijn twee verschillende chipsets op moederborden.

In principe zou Vireo nu van alle IDE apparaten kunnen lezen. Wel is er een probleem tussen Vireo en een van mijn testcomputers. Maar het is onduidelijk waar het probleem aan ligt. Vireo negeert deze controller nu en gaat gewoon door zonder IDE.

Een groot verschil met Vireo I is dat je dubbel zoveel hardeschijven kan hebben. In Vireo II kan je maximaal 4 IDE hardeschijven hebben, terwijl je in Vireo I er maar twee kon hebben.

Vireo kan partities op de hardeschijf identificeren
Vireo leest wanneer het opstart de MBR. Dit is altijd de eerste sector (ofwel de eerste 512 bytes) van een hardeschijf. Op deze plek staan een aantal dingen, waaronder welke partities bestaan. Zoals in de screenshot te zien is: Vireo detecteert dat er op hardeschijf 0 ('HD0') een enkele partitie staat. Vireo detecteert dat deze begint bij sector 63 (63*512 bytes), dat het een opstartpartitie is (systeempartitie, dit zou C: zijn op Windows), 4193217 sectors bevat (de grootte is dus 4193217*512 bytes) en dat het type 0x0B is (ofwel, bestandsysteem is FAT32).

Dit is iets wat Vireo I nooit heeft gekund.

Vireo is stabieler geworden
Hier valt niet zoveel over te vertellen zonder in details te treden. Dit moet je maar van me aannemen. :)

What's next
FAT32, that's next. Wanneer dat klaar is wil ik gaan beginnen met programma's kunnen opstarten en runnen zodat het bruikbaar kan worden. Wat daarnaa komt is een beetje aankijken.
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
25.258
Leeftijd
67
OS
Windows 10 Professional x64
AV
Ziggo F-Secure antivirus
FW
ZoneAlarm Free Firewall
Zo te lezen heeft onze @m44rtn frisse moed gevonden door zijn betere kernel.
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Ik dacht omdat ik nu op de build zit met hetzelfde nummer als het jaar waarin we leven, hier een afbeelding van huidige Vireo:

654a660be9919853be85a5859d5d7f8d.png


Featuring: het kunnen lezen van een FAT32 bestandssysteem. De code moet nog opgeruimd worden en er moet voor gezorgd worden dat het allemaal dynamisch is (en niet allemaal test waardes enzo, zoals ik nu doe). Maar... de basis is er. Hoe lang het duurt voordat FAT32 read support (en write) klaar is, kan ik niet zeggen. Ik hoop snel.

Uitleg afbeelding: bovenaan ('table:' tot 'buffer:') is informatie dat ik gebruik voor het testen, dit zijn verschillende dingen. Van geheugenadressen tot nummertjes van bepaalde dingen. Daaronder ('.' tot 'VERSION FDI') is een directory, ofwel mapje, op de hardeschijf. De directory in kwestie is 'FDOS', de map waar FreeDOS geinstalleerd wordt. Voor het testen gebruik ik namelijk een virtuele machine waar ik FreeDOS in geinstalleerd heb.
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Jullie hebben misschien gemerkt dat er iets minder updates zijn over Vireo. Dit is niet omdat ik ermee gestopt ben, maar ik was tijdelijk begonnen aan het helpen bij een ander project (de Night Kernel). Ik had een soort van beloofd dat ik ze zou helpen en heb dat eigenlijk nooit echt gedaan. ?

Wanneer ik dat af heb, kan ik weer verder met Vireo.
 
Bovenaan Onderaan